ponedjeljak, 2. rujna 2013.

Destinacija za odabrane - Legrad - D. Kraljevec - Koprivnica

Prije dvadesetak godina pisala sam o baštini koja ulazi na mala vrata, odnosno o smišljenim tematskim jednodnevnim izletima koje su u svojoj turističkoj ponudi imale dvije učiteljice. Sa svojim pedagoškim i baštinskim iskustvom znale su uvezati u jednom danu za nižeškolce posjet zagrebačkom aerodromu, radio postaji Velika Gorica, nekoj od turopoljskih drvenih crkvica - ljepotica i, mislim, farmi jaja. Djeca bi se vraćala kući uvijek s mali dokazima proživljenog - skuhanim jajetom, naljepnicom i sl. Takvi su se izleti dugo pamtili, i u dječjim i u roditeljskim glavama.
Ove subote i zahvaljujući dvama prijateljima, od kojih je jedan Špiro, automobil, priuštila sam sebi ponovno jednu ovakvu malu veliku izletničku turu. Prvo je to bio Legrad, nekadašnja utvrda Zrinskih na Dravi, a gdje danas ribiči i svi ljubitelji Drave mogu uživati u ovoj rječnoj ljepotici, uređenoj plaži i pogledu na spajanje Drave i Mure. Produži li se još dalje na Zapad, može se stići, recimo, u Donji Kraljevec na Sajam voćara koji se odvija u prekrasno uređenoj školi. Za sebe i za svoje studente snimila sam Zbirku starinskih jabuka koju je sabrala sa žarom i karakteristikama pravog sabirača gospođa Zdenka Horvat.
Na kraju je uslijedio posjet Renesansnom festivalu u Koprivnici koji me je iznenadio veličinom, organiziranošću i smislenom povezanošću s temom, a s kojeg sam izdvojila fotografiju ove ozbiljne djevojčice koja brusi nož ne gledajući na posjetitelje i ne razmišljajući da je punim srcem uključena u nematerijalnu i materijalnu baštinu.
(Žarka Vujić)


(Fotografije napravila Ž. Vujić)


Nema komentara:

Objavi komentar